LYMFESYSTEMET
Informasjon fra
www.cliniquecontour.no

Lymfesystemet er et åresystem som består av lymfe, lymfeårer og lymfevev. Lymfeårene begynner blindt ute i vevet og tømmer seg i en vene bak kragebeinet. Oppgavene til lymfesystemet er å transportere fett fra tarmen og overskuddsvæske fra vevet til blodbanen, rense lymfe, hindre betennelser og ødelegge mikroorganismer.

Lymfesystemet har fire viktige oppgaver:

1.Samle opp overflødig væske.
2.Fange opp forskjellige elementer som har trengt seg ut igjennom blodkarene.
3.Ta hånd om kroppens forsvar mot virus, bakterier og kreft.
4.Transportere fett fra tarmene og ut i kroppen.

Det er flest lymfekar i huden, slimhinnene og subserøse vev. Sentralnervesystemet, benmargen og det indre øret inneholder ikke lymfekar.

På mange måter kan lymfesystemet betraktes som er transportmiddel for kroppens hvite blodlegemer. Dette er en veldig viktig oppgave ettersom det er de hvite blodcellene som beskytter kroppen mot infeksjoner og sykdommer.
Lymfesystemet består av lymfeårer, lymfekjertler, milten og annet lymfoid vev i forskjellige organer. Lymfekjertlene er samlet i klynger ved blodkarene.

De største lymfekjertlene finnes i lysken, i armhulene, i halsen og i buken. På disse stedene skjer det en storopprydning av elementer som kan skade kroppen hvis de ikke skilles ut. Dette kan være avfallstoffer som mikroorganismer, brukte blodceller og små sotpartikler.

©Clinique Contour. Informasjonen er gjengitt med tillatelse fra www.cliniquecontour.no
Hele eller deler av innholdet kan ikke kopieres uten tillatelse fra Clinique Contour.

Del siden sosialt!